Seat Ibiza (1984-heden)

Written by on 23 februari 2015 in B-segment, overige automerken - No comments

 

De Seat Ibiza rijdt reeds vanaf 1984 (!) op de Nederlandse wegen en mag zeker tot de gevestigde orde in de klasse van de compacte auto’s, het B-segment, worden genoemd. Er zijn reeds vier generaties van de Ibiza uitgebracht. Een nieuwe Seat Ibiza staat in 2016 op de agenda!Seat Ibiza (1984-heden)

De van oorsprong Spaanse autofabrikant Seat brengt vanaf 1984 het model Ibiza uit in het B-segment. De auto’s van Seat waren in die periode nog sterk gerelateerd aan Fiat modellen. In 1986 heeft de Duitse Volkswagen Groep een meerderheidsbelang in Seat aangeschaft en sindsdien is die lijn losgelaten. De Ibiza heeft in zijn lange loopbaan tot zover vier generaties. De eerste generatie is in 1993 opgevolgd door de tweede. In 2002 werd de derde generatie uitgebracht. Deze derde Ibiza was volwassener dan zijn voorgangers en moest andere doelgroepen aanspreken dan jongeren alleen. Jongeren vormden tot dan toe namelijk de grootste groep berijders. De nieuwe Seat Ibiza veroverde ook een groter aandeel in de lease. In 2008 werd de populaire Ibiza opgevolgd door de vierde generatie .

Design nieuwe Seat Ibiza

nieuwe seat ibizaDe nieuwe Seat Ibiza, uitgebracht in 2008 is ontworpen door de Belgische ontwerper Luc Donckerwolke. Uitgangspunt is het platform, waarop ook de Skoda Fabia en Volkswagen Polo zijn gebouwd. Het ontwerp laat de scherpe vouwlijnen zien, die ook eerder in de Seat Leon te zien waren. In 2012 heeft het ontwerp nog een facelift ondergaan, waarbij de lichtunits zijn voorzien van LED en hebben zowel de voor- als achterkant hebben een kleine aanpassing gekregen.

Bij de nieuwe Seat Ibiza is bewust weer nadruk gelegd op het sportieve karakter van de auto. De auto oogt agressief, sportief, dynamisch en toch ook elegant. De nieuwe Seat Ibiza is zowel in 3-deurs als 5-deaus variant beschikbaar. Tevens is een stationwagon, de Seat Ibiza ST, beschikbaar.

Uitrusting

De nieuwe Seat Ibiza is beschikbaar in meerdere uitrustingsniveaus:

 • Reference
 • Reference Business
 • Style
 • Style Business
 • Style Dynamic
 • FR
 • FR Dynamic
 • Cupra

De Seat Ibiza Reference is een compleet uitgerust auto voorzien van alle noodzakelijke, doch zeker niet de minste opties, zoals: centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen voor en airbags. De Reference Business is voorzien van extra opties, zoals een airconditioning en uitgebreide audio. De Ibiza Style is meer uitgerust met zaken die het rijcomfort vergroten en die de auto nog meer uitstraling geven, zoals met 15” lichtmetalen wielen. De Style is verkrijgbaar in verschillende uitvoering, elk gericht op een eigen doelgroep. De Ibiza FR lijn heeft duidelijk één specifieke doelgroep: de sportieve autorijder. De overtreffende trap van sportief rijden, doe je in de Seat Ibiza Cupra (180 pk), al dan niet in de gelimiteerde Bocanegra uitvoering.

nieuwe seat ibiza 1

Techniek / motoren

De nieuwe Seat Ibiza is uit te rusten met verschillende motoren:

 • 1.2 liter TSI benzinemotor 63kW/85pk 5 versnellingen handgeschakeld
 • 1.2 liter TSI benzinemotor 77kW/105pk 5 versnellingen handgeschakeld
 • 1.2 liter TSI benzinemotor 77kW/105pk 7 versnellingen DSG automaat
 • 1.4 liter TSI benzinemotor ACT 103kW/140pk 6 versnellingen handgeschakeld
 • 1.4 liter TSI benzinemotor 110kW/150pk 7 versnellingen DSG automaat
 • 1.4 liter TSI benzinemotor 132kW/180pk 7 versnellingen DSG automaat
 • 1.2 liter TDI dieselmotor 55kW/75pk 5 versnellingen handgeschakeld

Het aanbod van motoren is herkenbaar uit de Volkswagen Groep. De algemene trend van meer zuinige en groene motoren, met minder inhoud en méér vermogen, is ook in het aanbod van Seat te zien.

Concurrentie

De nieuwe Seat Ibiza heeft de concurrentie in andere auto’s in het B-segment. Denk aan de Opel Corsa, Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Peugeot 208 en Renault Clio.

Prijzen

Een nieuwe Seat Ibiza heb je al vanaf € 15.690,- Afhankelijk van jouw keuzes op gebied van uitrusting, motor en transmissie en natuurlijk de opties en accessoires tegen meerprijs, loopt de prijs op. De meest uitgebreide Ibiza, de Ibiza FR met automatische transmissie verlaat de showroom vanaf € 24.490,-. Een Ibiza van de buitencategorie: de Cupra versie, gaat hier nog overheen!

Wil jij meer weten over de nieuwe Seat Ibiza en actuele aanbiedingen? Kijk dan op www.seat.nl.

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?Leave a Comment