Renault Twizy (2012-heden)

Written by on 3 februari 2015 in Andere segmenten, Franse automerken - No comments

 

De Renault Twizy is een zogeheten ‘quadricycle’: een volledig elektrisch aangedreven voertuig op vier wielen. De Twizy biedt plaats aan 2 personen, die niet naast maar achter elkaar zitten. De Renault Twizy is in 2012 op de markt verschenen en was in dat jaar zelfs het meest verkochte plug-in voertuig in Europa. De Renault Twizy is géén auto, maar is zeker een schoon en goed alternatief voor een kleine auto in het drukke stadsverkeer!Renault Twizy (2012-heden)

Als het om elektrisch rijden gaat, loopt het Franse automerk Renault voorop. De Fransen hebben meerdere modellen in het assortiment die volledig elektrisch worden aangedreven. Hiermee slaan zij de tussenstap, het plug-in hybride vervoersmiddel helemaal over. Renault noemt haar elektrische modellen de Z.E. lijn. Dit staat voor: Zero Emission!

Renault Twizy (2012-heden)Naast een bestelauto op basis van de Renault Kangoo, is er een kleine stadsauto: de Renault ZOE. Een geheel andere wijze van rijden door het drukke stadsverkeer, doe je met de Renault Twizy. Het is een kruising tussen een kleine auto en een motorfiets. Ook de Twizy wordt alleen aangedreven door een elektrische krachtbron. De accu’s in de Twizy zijn en blijven eiegendom van Renault. Je leaset de accu’s en Renault zorgt voor onderhoud, technische ondersteuning, óók bij pech onderweg!

Design

De Renault Twizy is een aparte verschijning op de Nederlandse wegen. Het is geen conventionele auto en een motorfiets evenmin. Het ontwerp mag met recht innovatief worden genoemd. De ijzersterke kooiconstructie beschermt je. Omdat de Twizy open is, beleef je de ervaring van het rijden op een motor, maar wél met een dak boven het hoofd. Je hoeft geen helm op, dus voel de wind licht door je haren suizen. Je zit comfortabel en een passagier neemt gewoon plaats achter jou! De Twizy maakt rijden tot een waar genot. Je zoeft geheel geruisloos door het verkeer, je bent veel wendbaarder dan een auto. Wist je dat het instapmodel (Twizy45) mag worden bestuurd met alléén een scooterrijbewijs en dus al vanaf 16 jaar? En reken maar dat de Twizy veilig is. Naast de kooi, zitten de bestuurder en eventuele passagier keurig in de gordels. De optionele vleugeldeuren bieden nog meer bescherming.

Uitrusting

Er zijn 3 uitvoeringen van de Twizy beschikbaar:

  • Urban
  • Technic
  • Cargo

De Twizy Urban is de Twizy zoals jij hem wilt: en dat mag je letterlijk nemen. Er zijn ontelbare kleurencombinaties mogelijk voor zowel het interieur als het exterieur. Zelfs de velgen kunnen een kleur naar keuze krijgen. Door de vele opties en accessoires (tegen meerprijs) kun jij jouw Twizy helemaal ‘tunen’ … zoals jij het wilt! Er is zelfs een panoramadak!

De Twizy Technic is een vooraf gestylede Twizy: met lichtmetalen velgen en carbonlook decoratie, hoogglans zwart en metaallak krijgt de Twizy Technic een moderne, strakke en luxe uitstraling!

Heb jij een opvallend, handzaam en wendbaar vervoermiddel nodig voor het drukke stadsverkeer? En vervoer jij naast jouzelf gen personen, maar (kleine) goederen? Dan is de Twizy Cargo jouw vervoermiddel! De zitruimte voor een passagier is omgetoverd tot een bagageruimte die toegankelijk is via een te openen deur aan de achterzijde. Ideaal voor bedrijven als Thuisbezorgd.nl, die er al gebruik van maakt!

Techniek / motoren

De Renault Twizy is beschikbaar met 2 motoren en dit verklaart direct de twee modellen van de Twizy:

  • Twizy45: maximaal vermogen 7KW (9pk) / continu vermogen 4 KW (5 pk)
  • Twizy:     maximaal vermogen 12 KW (16 pk) / continu vermogen 8 KW (11 pk)

Renault Twizy (2012-heden) 1De ‘lichtere’ Twizy45 wordt als bromfiets/scooter ingeschaald. Je mag met een bromfiets- of scootercertificaat deze Twizy besturen. De Twizy45 is binnen 10 seconden vanuit stilstand op topsnelheid (45 kilometer per uur). De zwaardere Twizy zit in 6.1 seconden vanuit stilstand op een snelheid van 45 kilometer per uur, maar kan daarna doortrekken tot een topsnelheid van 80 kilometer per uur. De ‘zware’ Twizy is dan ook als motorfiets ingeschaald en mag alleen worden bestuurd met een rijbewijs A en/of B. De actieradius van de Twizy45 is tot 120 kilometer en van de Twizy tot 100 kilometer. Het rijgedrag, aantal personen en andere factoren hebben invloed op de actieradius.

De Twizy is 100% elektrisch. De Twizy is voorzien van een accupakket. Als je een Twizy koopt, dan koop je niet de accu’s. Deze zijn eigendom van Renault en dat blijven ze. Je betaalt een maandelijks bedrag aan Renault als leaseprijs, waarvoor je van Renault volledig onderhoud van en ondersteuning op de accu’s in geval van storing, ontvangt. Dát is het nieuwe rijden!

Concurrentie

De Renault Twizy kent géén echte concurrentie. Eventueel kan de elektrische Smart Fortwo als zodanig worden beschouwd. Ze hebben hetzelfde formaat, maar zijn toch echt wel onderscheidend van elkaar.

Prijzen

Je rijdt al een Renault Twizy45 Urban vanaf € 6.990,-. De Twizy Urban kost € 7.790,-. Wil jij liever de Technic uitvoering, dan betaal je € 900,- meerprijs. De Cargo kost € 1.000,- meer dan de Urban. Het leasen van het accupakket kan al vanaf € 51,- per maand. Je lsuit een contract af op basis van kilometrage per jaar. Een langer contract levert korting op. Een lager kilometrage is goedkoper dan een hoog. Dat heeft met snellere afschrijving en slijtage, met behorende storingen en onderhoudskosten.

Wil jij meer weten over de Renault Twizy en actuele acties en aanbiedingen? Kijk dan op www.renault.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?Leave a Comment