Nieuwe Mini (2015)

Written by on 9 februari 2015 in B-segment, Duitse automerken - No comments

 

De nieuwe Mini (2015) is de nieuwe generatie van het succesvolle model van het automerk Mini. De Mini zag in 2001 wederom het levenslicht en is sindsdien niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Er zijn vele varianten en variaties gelanceerd. De nieuwe Mini (2015) heeft 5 deuren, wat in voorgaande modellen niet het geval was.Nieuwe Mini (2015)

Vanaf halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw, werken autofabrikanten BMW en Rover gezamenlijk aan een nieuwe auto, geïnspireerd op de klassieke Mini, welke overigens zelf tot 2000 leverbaar is geweest. Verschil in mening in het ontwikkelingsproces van de auto, deed de partijen doen scheiden. BMW besloot zelfstandig het project voort te zetten en kan hun gewenste Mini op de markt zetten: een sportieve auto! In 2001 wordt de eerste generatie gelanceerd. Modellen van de Mini zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waarbij met name het type motor en vermogen het verschil maakt. In 2004 komt er een cabrio. De tweede generatie komt in 2006. Ook de ‘stationwagon’ of ‘break’ variant wordt uitgebracht: de Mini Clubman.

In 2010 wordt er een grotere Mini op de markt gebracht: de Mini Countryman. Deze variant had het formaat, waar 5 deuren mogelijk waren. Het ontwerp van de originele Mini was simpelweg te klein voor 5 deuren, maar daar komt bij de nieuwe Mini (2015) verandering in. De Mini is vanaf 2015 óók met 5 deuren verkrijgbaar! Wist jij dat de Mini vanaf juli 2014 wordt gebouwd in Nederland, in de fabriek in Born (Limburg)?

Design

Het ontwerp van de Mini is gebaseerd op het ontwerp van de klassieke Mini. BMW heeft op basis van dit model een geheel eigentijdse auto gebouwd: sportief, met een eigen karakter, ruim van binnen en compact van buiten.

Mini New Mini (2015) 1Sinds de introductie in 2001 heeft de (New) Mini slechts kleine aanpassingen gekend. Wel zijn meerdere varianten op het model uitgebracht, waarbij men in staat is geweest om met een herkenbare link naar het origineel, een reeks nieuwe auto’s uit wist te brengen. Denk aan varianten als de Coupé, Roadster, Clubman en Countryman. Herkenbaar een Mini, maar toch net even anders! Vanaf 2015 is de hatchback verkrijgbaar in een 3-deurs en 5-deurs variant.

Uitrusting

De Mini is verkrijgbaar in verschillende uitrustingsniveaus:

 • Mini One
 • Mini Cooper
 • Min Cooper S
 • Mini John Cooper Works (special edition)

Door middel van opties en accessoires (onder andere in packs verkrijgbaar) tegen meerprijs, kun jij jouw Mini helemaal naar smaak en wens verder aankleden en uitrusten.

Techniek / motoren

De Mini is verkrijgbaar met verschillende krachtbronnen, zowel benzine- als dieselmotoren. De versies van de Mini onderscheiden zich met name op hun vermogen:

 • Benzinemotoren:
  One: 1.2 liter Twin Power Turbo benzinemotor (102 pk), handgeschakeld of automaat
  Cooper: 1.5 liter Twin Power Turbo benzinemotor (136 pk), handgeschakeld of automaat
  Cooper S: 2.0 liter Twin Power Turbo benzinemotor (192 pk), handgeschakeld of automaat
 • Dieselmotoren:
  One D: 1.5 liter Twin Power Turbo dieselmotor (95 pk), handgeschakeld
  Cooper D: 1.5 liter Twin Power Turbo dieselmotor (116 pk), handgeschakeld of automaat
  Cooper SD: 2.0 liter Twin Power Turbo dieselmotor (170 pk), handgeschakeld of automaat

Speciale aandacht voor de ‘Mini John Cooper Works’ uitgave. Dit model is een krachtpatser met maar liefst 231 pk onder de motorkap. Met een speciale uitrusting, kleurstelling en aankleding is deze speciale uitgave een auto voor de liefhebber van kracht en snelheid.

Concurrentie

De Mini komt uit in het premium B-segment. De concurrentie komt van auto’s als de Audi A1, Alfa Romeo MiTo, Citroen DS3 of de BMW 1-serie.

Prijzen

Nieuwe Mini (2015)Je rijdt al een nieuwe Mini One vanaf € 18.995,-. Wil je liever een Mini Cooper, dan is de vanafprijs €21.995,-. De Mini Cooper S begint bij € 30.995,-. De keuze voor een dieselmotor en eventueel een automatische transmissie (niet op Mini One D) doen de prijzen verhogen tot ruim € 33.000,-. De Mini John Cooper Works editie gaat hier nog ver over heen!

Wil jij meer weten over de Mini en actuele acties en aanbiedingen? Kijk dan op www.mini.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?Leave a Comment