Nieuwe Mazda MX-5 (2015)

Written by on 11 maart 2015 in Andere segmenten, Aziatische automerken - No comments

 

De nieuwe Mazda MX-5 (2015) is de vierde generatie van de best verkochte roadster ter wereld. Er is heel goed nagedacht over het design, de techniek, rijcomfort en niet te vergeten het milieu. De nieuwe Mazda MX-5 is een genot om naar te kijken, laat staan om in te rijden. De nieuwe MX-5 staat in 2015 bij de dealer en mag zeker niet missen op www.kleine-auto.info!Nieuwe Mazda MX-5 (2015)

De Mazda MX-5 rijdt al vele jaren rond op de Nederlandse wegen, vanaf 1989 om precies te zijn. Die beslissing om toen een open roadster op de markt te zetten was gewaagd. De markt voor kleine auto’s die primair zijn gericht op pleziertochten en minder op praktisch, dagelijks gebruik, had het vrij zwaar. Dit kwam mede door crisis in de olie-industrie. Het heeft Mazda geen windeieren gelegd: 25 jaar na de eerste MX-5 kondigen de Japanners de nieuwe Mazda MX-5 aan. Het is de vierde generatie van deze open roadster, die inmiddels zich mag kronen als de best verkochte roadster ter wereld!

nieuwe mazda mx-5De nieuwe Mazda MX-5 is een schitterende auto. Er is een geheel nieuwe auto ontwikkeld, waarbij er veel aandacht is besteed aan de balans tussen design, veiligheid, techniek, rijplezier en het milieu. Het Japanse automerk is daar zeker in geslaagd! Men heeft Jinba Ittai als uitgangspunt genomen, wat staat voor ‘ruiter en paard als één geheel’. Auto en bestuurder moeten zich als eenheid op de weg begeven!

Design

Het design van de nieuwe Mazda MX-is volgens het ‘KODO –Soul of Motion’ principe. Hetzelfde design concept is toegepast bij de ontwikkeling van andere modellen van het Japanse automerk. De natuur is de belangrijkste inspiratiebron geweest. De vloeiende lijnen simuleren de beweging van dieren in hun natuurlijke omgeving. De nieuwe MX-5 is vel gestroomlijnder dan de voorgangers. De auto straalt dynamiek en kracht uit. De lange neus, met laaggeplaatste koplampen als ogen van een roofdier dat zijn prooi bespiedt en een grille als een open bek, draagt hier zeker aan bij!

Uitrusting

Aan rijcomfort geen gebrek. Het Jinba Ittai concept is van begin af aan leidend geweest in de ontwikkeling. Als bestuurder trek je de auto als een mantel om je heen. De uitrusting van de auto draagt hier een steentje aan bij. Onder andere met MZD Connect: een innovatief communicatie-, entertainment- en navigatiesysteem, dat ook in de nieuwe Mazda 3 te vinden is.

Techniek / motoren

nieuwe mazda mx-5 2De nieuwe Mazda MX-5 is helemaal opnieuw ontworpen. Men is met een geheel leeg tekenblad begonnen. Niet alleen het uiterlijk van de auto is nieuw. Ook onder de schitterend vormgegeven en gestroomlijnde buitenkant gaat een geheel nieuwe auto schuil. Gedurende de ontwikkeling is gebruik gemaakt van de SkyActiv technologie.

Dit houdt in dat alle onderdelen en techniek, zoals het motormanagement, de transmissie, de compressieverhoudingen, het onderstel en nog veel meer grondig onder de loep zijn genomen om tot verbeteringen te komen. De resultaten zijn veelbelovend: de nieuwe MX-5 is 100 kilo lichter, heeft het zwaartepunt lager dan bij alle voorgangers het geval was, de remmen zijn verbeterd en de wegligging is subliem. De nieuwe Mazda MX-5 heeft de volgende motoren beschikbaar:

  • 1.5 liter SkyActiv-G benzinemotor (131 pk), handgeschakeld
  • 1.0 liter SkyActiv-G benzinemotor (160 pk (waarschijnlijk)), handgeschakeld

Concurrentie

De markt voor open roadsters in Nederland is beperkt, mede door het Nederlandse belastingstelsel. Toch is er wel degelijk aanbod in dit segment, zoals de Mini Roadster, BMW Z4, Audi TT Roadster, Alfa Romeo 4C Spider of Peugeot RCZ (niet open). In het gebruikte segment vind je meer, veelal goedkopere modellen, zoals de Fiat Barchetta, Peugeot 206CC, Opel Tigra (Twintop), BMW Z3, Smart Roadster of de Renault Wind.

Prijzen

De nieuwe Mazda MX-5 is vanaf de zomer 2015 leverbaar. De vanafprijs ligt tussen de € 30.000 en € 35.000,-

Wil jij meer weten over de nieuwe Mazda MX-5 en actuele acties? Kijk dan op www.mazda.nl!

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?Leave a Comment