Nieuwe Citroen C1 (2014)

Written by on 5 februari 2015 in A-segment, Franse automerken - No comments

 

De nieuwe Citroen C1 (2014) is een kleine auto van de Franse autofabrikant. De C1 komt uit in het A-segment, ook wel stadsauto’s of miniklasse genoemd. De kleine C1 wordt al jaren geroemd om zijn zuinige verbruik, één van de meest zuinige benzine auto’s op de markt. De Citroen C1 is gezamenlijk met de Peugeot 107 en Toyota Aygo ontwikkeld en op de markt gebracht in 2005. Inmiddels is er een nieuwe Citroen C1 op de markt!Nieuwe Citroen C1 (2014)

In 2005 wordt een drieling op de markt gezet: de PSA Groep, waar de Franse automerken Peugeot en Citroen de handen ineen hebben geslagen, en het Japanse Toyota hebben gezamenlijk een kleine auto ontwikkeld die moet uitkomen in de miniklasse, ook het A-segment genoemd. Elke afzonderlijk merk geeft hun autootje een eigen uitstraling door kleine cosmetische aanpassing. Citroen noemt de auto: de Citroen C1. Het model krijgt in 2008 een kleine facelift en aanpassingen. De volledig nieuwe Citroen C1 wordt in 2014 gelanceerd. Ook hier is de samenwerking met Peugeot en Toyota opgezocht.

Design

Citroen C1 (2014-heden)De nieuwe Citroen C1 heeft, zoals het men het zelf vertaalt op de webiste, een optimistisch ontwerp! De lijnen zijn dynamisch en er staat echt een auto met persoonlijkheid. Door de zwarte raamstijlen (A-lijsten) lijkt het dak te zweven. De nieuwe C1 is wederom beschikbaar als 3-deurs en 5-deurs.

Er is ook een C1 Airscape: het dak is vervangen door een vouwdak, dat makkelijk open geschoven kan worden. Iets waar Citroen al decennia haar auto’s mee uit heeft gerust, denk bijvoorbeeld aan de 2CV en C3 Pluriel. De kleine auto heeft de wielen ver op de hoeken van de carrosserie, waardoor de C1 veel binnenruimte heeft. De auto is wendbaar en is zeer zuinig (vanaf 3,8 liter per 100 kilometer).

Uitrusting

Er zijn 3 uitrustingsniveaus op de nieuwe Citroen C1 beschikbaar. Naast deze standaard modellen kun je met opties en accessoires de auto helemaal naar smaak aankleden en uitrusten. Er zijn vele kleuren en zelfs kleurencombinaties mogelijk op de C1.

  • Live
  • Feel (ook in AirScape)
  • Shine (ook in AirScape)
  • Business

nieuwe citroen c1De ‘Live’ uitvoering heeft 14” stalen wielen, LED dagrijverlichting, 6 airbags, Hill Assist, ABS, stabilisatie en Start&Stop. De ‘Feel’ heeft dezelfde uitrusting, maar als extra’s onder andere in carrosseriekleur gespoten deurgrepen en buitenspiegelkappen, radio/CD met 2 luidsprekers en interieuraccenten.

De ‘Shine’ is het topmodel. 15”lichtmetalen wielen, chrome accenten, elektrisch verstelbare spiegels, parkeercamera achter, airconditioning, 7” touchscreen met vele connectiviteitsmogelijkheden en meer. De ‘Business’ is meer gericht op de zakelijke rijder en is qua uitrusting vergelijkbaar met de Feel. Kleed jouw C1 verder helemaal naar smaak aan middels de vele opties en accessoires (tegen meerprijs)!

Techniek / motoren

De nieuwe Citroen C1 is leverbaar met meerdere motoren:

  • 1.0 liter VTi 68 Start&Stop benzinemotor (69 pk), 5 versnellingen handgeschakeld
  • 1.0 liter VTi 68 benzinemotor (69 pk), 5 versnellingen automaat
  • 1.2 liter PureTech 82 benzinemotor (82 pk), 5 versnellingen handgeschakeld

De Citroen C1 is altijd geroemd om het enorm lage verbruik. Ook de nieuwe Citroen C1 is zéér zuinig. De VTi 68 Start&Stop benzinemotor heeft volgens de cijfers van Citroen een gecombineerd verbruik van 3,8 liter per 100 kilometer, oftewel 26,3 kilometer op 1 liter benzine (1:26,3).

Concurrentie

De concurrentie voor de nieuwe Citroen C1 kun je zoeken bij onder andere de Peugeot 108, Toyota Aygo, Fiat Panda, Fiat 500, Renault Twingo, Ford Ka, Volkswagen up!, Skoda Citigo en Seat Mii.

Prijzen

Je rijdt al een nieuwe Citroen C1 vanaf € 10.200,- voor een 3-deurs Live uitvoering. In speciale acties duikt deze prijs regelmatig onder de € 10.000,-. Het topmodel Shine kost € 14.690 voor de 3-deurs. Een 5-deurs variant van elk willekeurig model kost slechts € 350,- meer. De AirScape varianten van de Feel en Shine kosten altijd circa € 1.000,- meer.

Wil jij meer weten over de nieuwe Citroen C1 en actuele acties en aanbiedingen? Kijk dan op www.citroen.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?Leave a Comment