Fiat Panda (2011-heden)

Written by on 8 februari 2015 in A-segment, Italiaanse automerken - No comments

 

De Fiat Panda is een model van de Italiaanse autofabrikant Fiat. Al vanaf 1980 (!) rijdt deze auto rond op de Nederlandse wegen. De kleine auto komt uit in het A-segment en is geïntroduceerd als een no-nonsense auto: geen poespas, maar een vervoermiddel ‘pur sang’! Beperkt in luxe en comfort, maar daarom zeer voordelig! Zeer zuinig in verbruik en veel ruimte. Inmiddels is de Fiat Panda in de derde generatie (vanaf 2011).Fiat Panda (2011-heden)

De Fiat Panda is één van die modellen die al decennia lag op de Nederlandse wegen rondrijden. De Fiat Panda werd geïntroduceerd in 1980. Na 6 jaar werd de auto technisch grondig onder handen genomen, maar het model bleef hetzelfde. Tot aan 2003 maar liefst, bleef de blokvormige auto het toonbeeld van hoe autorijden ook kon! Een auto zonder concessies: waarbij je niet betaalde voor luxe en comfort, maar voor praktisch vervoer van A naar B. Pas in 2003 werd het model vervangen door een tweede generatie. De nieuwe Panda, zoals deze Panda werd genoemd, kreeg de herkenbare uitstraling van alle andere, op dat moment gangbare, modellen uit het assortiment van Fiat. In 2011 is de derde generatie van de Fiat Panda gelanceerd. Er zijn in de loop der jaren vele versies en varianten op de Panda gemaakt, zelfs een 4×4.

Design

Fiat Panda (2011-heden)De Fiat Panda van de derde generatie is een model dat wederom de herkenbare styling en kenmerken heeft van andere modellen uit het Fiat assortiment. De auto is klein van formaat, maar door de wielen ver op de hoeken van de auto te plaatsen, is er veel binnenruimte. Het design van de Panda is volgens het principe: ‘vorm volgt functie’. De auto is praktisch, en omwille van design zal geen concessie worden gedaan aan functionaliteit. Eerder andersom! Bij Fiat spreekt men van Squircle: de effectiviteit van het vierkant (square) en de oneindige mogelijkheden van de cirkel (circle).

Bij het ontwerpen heeft men gebruik gemaakt van het miniplatform van Fiat. Dit platform wordt ook gebruikt voor onder andere de Ford Ka, Lancia Ypsilon en Fiat 500. De bouw van de derde generatie Panda gebeurt in Italië en wel om de werkgelegenheid in het land niet nog verder weg te laten vallen!

Uitrusting

De Fiat Panda is verkrijgbaar in 4 uitrustingsniveaus:

  • Actual
  • Pop
  • Edizione Cool
  • Lounge

Standaard is de Fiat Panda al rijk uitgerust met onder andere: centrale portiervergrendeling, ABS, startonderbreker, airbags, dagrijverlichting en meer. De Panda Pop heeft in carrosseriekleur gespoten bumpers en donkergrijs/rode bekleding. De Panda Edizione Cool heeft airconditioning, afstandsbediening voor vergrendeling, radio/CD/MP3 speler en dakrails (alleen bij CNG). Het meest compleet is de Panda Lounge met onder andere: uitgebreide audio, portiergrepen en buitenspiegels in carrosseriekleur, mistlampen voor, Tomtom navigatie voorbereiding, veelzijdig en verstelbaar interieur. Met opties en accessoires, ook verkrijgbaar in pakketten, kun je de Panda helemaal naar smaak en wens verder uitrusten.

Voorheen zijn er varianten van de Fiat Panda geweest, zoals de Trekking, Climbing en Cross modellen. Deze ‘ruige’ varianten staan anno 2015 niet meer in de showroom van de Fiat dealer. Het Italiaanse merk heeft daarentegen soortgelijke varianten op het andere kleine model gebaseerd: de Fiat 500.

Techniek / motoren

De Fiat Panda is verkrijgbaar met verschillende krachtbronnen. De motoren zijn allen zuinig en schoon, mede door het Start&Stop systeem.

  • 0,9 literTwinair 60 (60 pk
  • 1.2 liter 69 (69 pk)
  • 0,9 liter Twinair Turbo 80 (80 pk)
  • 0,9 liter Twinair Turbo 80 BiFuel (benzine en CNG (gas)) (80 pk)
  • 0,9 liter Twinair Turbo 85 (85 pk)

Concurrentie

De Fiat Panda komt uit in het A-segment, de zogeheten stadsauto’s, en kent haar concurrentie in onder andere: Ford Ka, Hyundia i10, Suzuki Celerio, Volkswagen up!, Smart Forfour, Peugeot 108 en Citroen C1.

Prijzen

Fiat Panda (2011-heden) 1Je rijdt al in een nieuwe Fiat Panda voor € 9995,-. Afhankelijk van jouw keuze voor de uitrusting, de motor en verdere aankleding, zal de prijs oplopen. Voor nog géén € 10.000,- krijg je veel auto voor je geld! Het loont zeker om de media en de site van Fiat in de gaten te houden voor actuele actiemodellen en –prijzen!

Wil jij meer weten over de Fiat Panda en actuele acties en aanbiedingen? Kijk dan op www.fiat.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?Leave a Comment