Citroen C3 (2002-heden)

Written by on 9 februari 2015 in B-segment, Franse automerken - No comments

 

De Citroen C3 rijdt vanaf 2002 rond op de Nederlandse wegen. De C3 valt in het B-segment. De Franse autofabrikant liet met de Citroen C3 zien een nieuwe weg in te slaan op het gebied van design. De C3 is in de loop der jaren in verschillende speciale versies uitgebracht.Citroen C3 (2002-heden)

In 2002 brengt de Franse autofabrikant Citroen een volwaardig opvolger voor de Citroen Saxo op de markt: de Citroen C3. De C3 heeft een, voor dat moment, vernieuwend design, waarmee men de enigszins ‘veilige’ koers op designgebied los heeft gelaten. De C3 is de loop der jaren meermaals op kleine punten gewijzigd, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Ook zijn er verschillende varianten uitgebracht. In 2003 kwam de Citroen C3 Pluriel: één auto waarvan het dak door de gebruiker op vier verschillende manieren kon worden geconstrueerd: cabrio, roadster, halfopen of gesloten. In 2009 is de Citroen C3 Picasso in Nederland gekomen: een mini-MPV model op basis van de C3. Ook de Citroen DS3 is gebouwd op basis van de C3 en wordt als premium versie van de C3 verkocht.

Design

Citroen C3 (2002-heden) 1Met het ontwerp van de C3 laat Citroen in 2002 al zien, dat de Fransen een andere weg inslaan op designgebied. De modellen zijn op dat moment enigszins ‘veilig’ te noemen. Men brengt weer eigenzinnige designkenmerken in het ontwerp aan. Ook het instrumentarium is digitaal. De ronde vorm van het dak roept bij sommigen nostalgische gedachten richting de 2CV op!

De Citroen C3 is alleen als 5-deurs auto verkrijgbaar. De auto heeft anno 2015 een zeer opvallende feature: de Zenith-voorruit (in Exclusive uitrusting). Deze voorruit loopt tot ver boven het hoofd van de bestuurder (en voorpassagier) door. Hierdoor heb je een ongekende beleving van ruimte, zoals geen enkele auto in dit segment biedt.

Uitrusting

De Citroen C3 is verkrijgbaar in 5 uitrustingsniveaus:

  • Attraction
  • Tendance
  • Collection
  • Business
  • Exclusive

De Attraction is de basisuitvoering met onder andere 15” stalen wielen, ABS, airbags, boordcomputer, centrale portiervergrendeling, elektrisch bedienbare buitenspiegels en ramen vóór. De Tendance voegt daar ondermeer aan toe: airconditioning, chroomaccenten, cruise control, spiegels in carrosseriekleur, radio/CD/MP3 speler. De Collection is met name op uiterlijke kenmerken extra rijk uitgerust, zoals extra chroomstrips, andere materialen voor afwerking, armsteunen en mistlampen. Optioneel zijn 16” lichtmetalen wielen verkrijgbaar.

Citroen C3 (2002-heden)De Exclusive uitvoering van de Citroen C3 heeft de veelgeroemde Zenith voorruit, maar ook veel extra’s die bijdragen aan rijcomfort en veiligheid: licht- parkeer- en regensensoren, elektrische bediening van alle ramen, uitgebreide audio en connectiviteit. De Business uitvoering is gericht op de zakelijke rijder en biedt vooral veel luxe en comfort voor de langere autoritten en connectiviteit.

Techniek / motoren

De Citroen C3 is verkrijgbaar met verschillende motoren. Afhankelijk van het uitrustingsniveau kan worden gekozen uit één van onderstaande krachtbronnen:

  • 1.0 liter Puretech 68 benzinemotor (68 pk), 5 versnellingen
  • 1.2 liter Puretech 82 benzinemotor (82 pk), 5 versnellingen
  • 1.2 liter Puretech 82 benzinemotor (82 pk), Start&Stop, ETG
  • 1.2 liter Puretech 110 benzinemotor (110 pk), Start&Stop, 5 versnellingen
  • 1.6 liter BlueHDI 100 dieselmotor (100 pk), Start&Stop, 5 versnellingen

Concurrentie

De Citroen C3 komt uit in het B-segment, de zogeheten compacte klasse, en kent concurrentie in onder andere: Seat Ibiza, Hyundai i20, Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Opel Corsa, Fiat Punto en Peugeot 208.

Prijzen

Je rijdt al in een nieuwe Citroen C3 vanaf € 14.790,- (Attraction). Het topmodel (Exclusive) is er vanaf € 19.690,-. Afhankelijk van de keuzes op gebied van uitrusting, aandrijving en transmissie, opties en accessoires, kunnen prijzen oplopen.

Wil jij meer weten over de Citroen C3 en actuele acties en aanbiedingen? Kijk dan op www.citroen.nl

Wil jij een compleet overzicht van alle kleine auto’s op de Nederlandse wegen?Leave a Comment